Kayseri Talas Makinalı Şap

Talas Makinalı Şap, şap betonları, altlık olarak kullanılan şaplar, bağlayıcı olarak çimento ve 4mm’lik elekten geçmiş kum ile sudan oluşur.
Şaplar 1m³ kuma 500 kg çimento ve akışkanlaştırıcı katılarak pompa makinesiyle harç yapılıp imalat yerine makine vasıtasıyla iletilir.
Su akıntısı vermek maksadıyla yapılan şap eğim şapı, bir yüzeyi düzeltmek üzere yapılan şap düzeltme şapı, bir seviyeyi tutturmak üzere dolgu emeliyle yapılan şap dolgu şapı, sesi ve titreşimi yutmak maksadıyla döşemede cam yünü vb. materyal kullanılması halinde yüklerin bu emici katmana noktasal olarak gelmesini engellemek maksadıyla yapılan şaplara da temel konstrüksiyona değmediği ve yumuşak bir gereç üzerinde adeta yüzdüğü için yüzer şap ismi verilmektedir.
Bunların dışında rastgele bir katmanı dış tesirlerden korumak gayesiyle yapılan şaplara müdafaa şapı, içerisine su yalıtımı sağlamak emeliyle özel katkı karıştırılan şaplara su yalıtımı şapı, içinde gözenek ve boşluk oluşturacak özel katkılar ya da hafif agregalar konulmuş şaplara ise ısı yalıtım (hafif) şapları ismi verilir.

Şap imalatları yapılırken aşağıdaki konular dikkatle denetim edilmelidir:

Teknik kaidelerine uygun yapılmış tesviye betonu prizini almadan yahut sıva büsbütün kurumadan üzerine şap yapılmalıdır.
Şaptan evvel katlar süpürülüp, düzgün aderans sağlanması için ıslatılmalıdır.
Açıkta yapılan şap işlerinde, güneş, yağmur ve dondan korumak için şap yüzeyi kâğıt, hasır, kum, talaş ve gibisi gereç ile örtülmelidir.
Şap kalınlığına nazaran kullanılacak rendeli çıtalarla yapılacak bu bölüntülerin modül büyüklükleri uzun kenarı 1,50 m. yi aşmamak üzere 2.00 m² yi geçmemelidir.
Döşemede yapılan şap duvar yüzeyinde devam ediliyorsa köşeler yuvarlatılacaktır.
Şap kalınlıkları en az 2,5 cm’dir. Şaplar 5 cm kalınlığa kadar bir seferde dökülebilir. Daha kalın yapılması durumunda birkaç katman halinde yapılması uygundur.
Şap yüzeyleri mastarında yapılacak; çukurluklar, pürüzler bulunmayacak; bölüntü ortalarına rüberoit ya da öteki bir fuga materyali konulacaktır.
Üst katman harcına boya katılmak suretiyle şapa istenilen renk sağlanabilir. İstendiğinde yüzeyler yivli, tırtıklı ve damalı yapılabilir.
Şap yapılacak yerlere evvelden kot verilmeli, kotla ilgili sorun varsa ilgiliye haber verilmelidir.
Döşemedeki sıhhi ve kalorifer tesisat borularının korunmasına itina gösterilmelidir. Bu hususta tesisat kümesi ile paralel ve koordineli çalışılmalıdır.
Kapı ve rezervasyon geçişlerindeki beton dişler kırılmalıdır.
Çalışılan mahallerin kirletilmemesine itina gösterilmelidir.
Balkon ve banyolardaki meyillerin süzgece hakikat olmasına dikkat edilmelidir.
Şap üzerine yapıştırma parke döşenecekse öylece tirfil perdahlı olarak bırakılır. Açıkta kalacak ya da PVC vb. plastik karo kaplanacaksa, tirfil perdahlı yüzey suyunu çektikten sonra demir mala ile, hiçbir mala izi kalmayacak biçimde bastırarak şap perdah edilir. Yol, yaya yolu üzere işlerde şap üzerine süpürge/fırça/branda çekilebilir, desen basılabilir. Bir ano perdah edilirken bir evvelkinin yüzeyi korunmalıdır.

Tamamlanan şaplar tümüyle sertleşinceye kadar rutubetli tutulmalı, dışarıda, taze iken yağmur, güneş ve çok rüzgârdan korunmalıdır. Yüzey düzgün hale gelecek formda mastarlanmalı, hafif basınca dayanacak kıvama gelince de madeni mala ile hiç bir iz bırakılmadan perdahlanmalıdır.

Talas Makinalı Şap
Talas Perdahlı Şap
Talas Şapcı
Talas Şap Ustası
Talas Zemin Kaplama
Talas Tesfiye Betonu
Talas İnşaat Şap
Talas Zemin Şap Çeşitleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir